I «gamle» dager når mine venner reiste på Interrail så hørte jeg at de avtalte å møte andre ved Spansketrappen i Roma på en eller annen bestemt dato og klokkeslett. Dette var lenge før mobiltelefon. Jeg viste vel knapt hva denne trappen var for noe, men i mer moden alder har jeg vært innom denne trappen nesten utallige ganger. Dette fordi den er berømt, ligger sentralt, er et landemerke og du gå ofte forbi den på vei til en eller annen serverdighet. Det er også med i utallige postkort og filmer. Spansketrappen er kanskje det mest kjente møtestedet i Roma.
Dem ligger ved enden av Via Condotti som sikkert er den dyreste handlegaten i Roma. Trappen ble finansiert av den franske diplomaten Stefano Gueffier – og heter allikevel Spansketrappen.
Kirken på toppen heter SS Trinita dei Monti (eid av franskmenn eller Frankrike) som ble bygd tidlig på 1500-tallet. Bakken nedenfor var en sølebakke og det ble nødvendig å bygge en trapp ned – 200 år senere. En arkitekt lot seg inspirere av tegninger fra Bernini. Alt er asymmetrisk. Navnet spansketrappen kommer av plassen nedenfor som heter Piazza di Spagna der Spania hadde en ambassade der.
Det kjedelige var at Frankrike betalte for trappen – det var deres kirke på toppen, mens erkefienden Spania fikk navnet sitt på trappen.
De spanske diplomatene holder fremdeles til her i bygningen mellom Via Borgognona og Via Frattina. På 1600 ble hovedkvarteret til den spanske ambassadøren til Pavekirken og området rundt ansett som spansk territorium og utledninger som forvillet seg kunne bli tvangsrekuttert til den spanske hæren.
I det venstre huset nedenfor bodde poeten John Keats som ble skutt gjennom døren – 1821 – av en sjalu elskerinne. Problemet var at hun var sjalu på Shelley som også bodde der. Hun drepte feil mann. (er dette sant ??)
På 1800-tallet var området under trappen et kjent møtested for kunstnere og societeten. De som ønsket å være modeller for malerne møtte her og viste seg fram. I dag er gata nedenfor som sagt for de dyreste butikkene i Roma.
Trappen skal antakelig forestille en foss som svinger seg ned. Nedenfor finner vi Fontana della Baraccia. Bygd på 1600-tallet av Berninis far Pietro. At fontenen er en båt skyldes at ved en oversvømmelse av Tiber så fløt det en båt opp hit – juleaften 1598. Men også symbolsk at båten er et bilde på at kirken redder de troende fra det opprørte havet. Trappen har tre store terrasser (husk treenigheten) og tre sammenhengende trappeløp, Og det er 12 trinn til hvert repos som symboliserer apostlene eller Israels stammer. I sum skal det være 136 trappetrinn opp.
Det var også i dette området at skandinavisk kunstnere bodde slik som Henrik Ibsen og andre. Og litt ned i denne dyre gata finner vi «Antico Caffe Greco» som er blitt et historisk landemerke i Roma. Åpnet i 1760. Den er Romas eldste bar og den nest eldste etter Caffe Florian i Venezia (som jeg glemte å besøke da jeg var i Venezia). Caffe Greco var treffstedet for skandinaviske forfattere og kunstnere. På veggene finner du bilder og annet av disse. Et must for en nordmann å stikke innom.