Jeg fikk lov til å guide for venner og kjente i Uffizi-galleriet i Firenze – bilde er fra «Leonardo-rommet» med «Bebudelsen» i bakgrunnen. Stor stas for meg.

Om Bernhard

Hvorfor dannelsesreiser?

Vi mennesker har nok alltid dratt på dannelsesreiser eller reiser der formålet har vært å lære av andre kulturer. Dannelsesreiser eller i det minste begrepet «The Grand Tour» dukket antakelig opp på slutten av 1500-tallet da den engelske adelens arvinger begynte å dra over kanalen og sørover i Europa for å få innsikt i og forståelse for andre kulturer og i særdeleshet da antikken og renessansen.

I dag har slike reiser igjen blitt et tema. Noen av de som reiste på Interrail hadde nok dette som formål – i alle fall for å se de kjente monumentene fra oldtiden. I mange år har ungdom reist til nazistenes utryddelsesleirer for å lære av det som skjedde under krigen. Og i de senere år har det blitt mer og mer populært med «tema-reiser» som har som et tydelig formål å lære om andre land. 

Jeg har vel alltid vært interessert i historie og hadde en inspirerende lærer på gymnaset som brant for faget. Etter at jeg i mange år ikke brukte så mye tid på historie grunnet at jeg var veldig opptatt med andre sysler, så var jeg tidlig på starten av 2000-tallet for første gang i Roma. Jeg husker ennå at det å komme ut på Forum Romanum den gang var en stor opplevelse og jeg fikk nok da en fornyet interesse. Senere har jeg har tatt noen fag i historie ved siden av jobben og jeg har hatt med meg tidligere kolleger og andre på noen turer der jeg har vært guide. Turene har gått til Roma, Athen og Firenze der jeg har etter beste evne vist rundt og fortalt om antikken og renessansen. Jeg har også tatt et fag om gresk antikk ved Det norske instituttet i Athen. En flott opplevelse å få undervisning ved Det norske instituttet der halve dagen var forelesninger og den andre halvdelen var å besøke de kjente stedene fra antikken.

Litt forbehold om innholdet:

Disse sidene er et upretensiøst forsøk fra min side til å formidle litt fra noen av de stedene jeg har besøkt. Både med å fortelle historie og med mine egne bilder. Teksten er tatt fra ulike kilder og trenger ikke å være korrekt bestandig. Blant forfattere av historiske bøker er det ulike vurderinger av hendelser og årsaker til disse.

FØLG MEG PÅ
© 2022 Dannelsesreiser
Design og utvikling av Finalize IT
Bli varslet når nye reiser blir lagt ut