Av og til kalt Romas storstue – foran torgene Piazza Popolo og Campo de’ Fiori som også er godt besøkt. Syv trange gater fører inn og skaper et enda sterkere inntrykk av en stor plass. Plassen og det rundt er stort sett utformet under barokken.
Piazza Navona er folkeplass nr 1 i Roma – mener mange. Navnet avledet av Circus Agonalis dit romerne kom for å se på sportsarrangementer. Italienske ordet agone betyr kamp eller tilstanden like før en dør. Vi har det i det engelske ord agony som betyr dødskamp, livssmerte. Atleter konkurrerte her i det som var keiser Domitians stadion. Bygd ca i år 80 e.vt. Soldatene holdt seg i form gjennom konkurranser som samtidig var underholdning for massene. Stedet ble også brukt til offentlige henrettelser og gladiatorkamper.
Pave Innocens X har vært byggherre for Piazza Navona slik den er i dag. Han var fra Pamphilifamilien.
Her var det ungpiken og helgenen– 13 år gammel – Agnes måtte bøte med livet i 304 evt. Kirken er til hennes ære. Det heter seg at hun ble avkledd og forsøkt brent – hun dekket seg til med håret. Bakgrunnen skulle være at hun på vei til skolen skulle blitt tilbudt ekteskap med en patrisiersønn, men hun sa hun allerede var trolovet med en som var han ikke kunne måle seg med. Og hun ramset opp alle kvalitetene til denne – som var Jesus. Gutten sammen med en kameratgjeng prøvde å antaste henne, men da kom et sterkt lys og drepte gutten og kastet de andre tilbake. Senere oppsøkte guttens far Agnese og hun ba for gutten og han kom til live igjen, men da som omvendt. Da ble hun beskyldt for trolldomskunster og skulle brennes, men flammene slo bare utover mot publikum og hun var uskadet. Senere ble hun halshogget. Relikviehodet skal befinne seg i kirken her.
Etter stormene fra barbarerne ble stedet «glemt», men langsomt bygd opp gjennom middelalderen. De brukte de gamle seteradene som fundamenter. En viktig markedsplass på 1400-tallet.
På 1600-tallet bodde paven i Pamphili-palasset – da ble plassen et forrom til pavens bolig og det ble populært å bo i nærheten av dette.
Fontana dei Quattro Fiumi – Fireflodsfontenen – ferdig i 1651. Laget av Gian Lorenzo Bernini – hadde fått sparken av paven og var arbeidsledig. Bernini fikk egentlig da ikke lov til å komme med forslag, men han lurte inn et forslag allikevel. Da pave Innocens 10 (Pamphili) så forslaget så sa han: «Den eneste måten å unngå Bernini på, er å ikke se kunsten hans!» Fontenen skulle både samle plassen og ikke dele den i to. Ligger over en åpning eller hull (?). Fontenen er formet som et fjell som du kan se gjennom.
Fontenen er full av symbolikk for pavemakten. Målet er pavemaktens gjenerobring av verden etter Luthers opprør. Øverst står obelisken som er egypternes seier- og fruktbarhetssymbol. Som ble gjenbrukt av romerne med samme formål. MEN dette skal være den eneste obeliske som romerne ikke hadde stjålet fra egypterne – det er bestilt. Duen på toppen er Innocens familiesymbol – duen holder en olivenkvist i nebbet – budskapet skal spres. Under syder det og gror det på jorden. Det er dyr fra hele verden og på klippebeina sitter det kraftige menn med muskler. Klippebeina symboliserer de fire verdensdelene man den gang hadde: Europa, Amerika, Afrika, Asia. Mennene står for elvene i disse verdensdelene: Donau, Rio delle Plata, Nilen, Ganges.
Nilen har et klede over hodet fordi man ikke kjenner kilden, Rio delle Plata har indianske trekk med mynter rundt seg – flommer av gull i den nye verden, det blåser en hellig vind som gjør at Nilen og Ganges må holde det pavevåpnet. Ganges og Asia vises med en lang styreåre grunnet trafikken på Ganges. Donau representerer Europa og strekker en hånd mot pavens skjold – altså støtter Europa paven. Nå skal verden vinnes tilbake med vann (dåpen) og ikke våpen. Fontenen er et hovedverk for Bernini og forteller om kirkens og pavens sentrale plass i verden.