Napoli arkeologiske museum

Statue fra Villa Papyri i Herculaeum

«Museo Archeologico Nazionale di Napoli» eller MANN. Dette museet er det viktigste og største arkeologiske museet i Italia og det skyldes at mye av det som ble funnet i Pompeii og Herculaneum som ligger nært Napoli, er utstilt her.

I 1748 ble Pompeii gjenoppdaget og utgravningene startet ikke lenge etterpå. Storsilt utgravning skjedde fra 1861, men allerede rundt 1780 hadde man brakker i Napoli der man stilte ut funn. Dessuten er en helt sentral del av samling en arv fra Farnese-famlien i Roma. Charles III av Borboun som var konge av Spania og konge av De to Sicillier som igjen hadde Napoli som hovedstad. Charles III arvet fra sin mor Elizabeth Farnese en del av den enorme og helt eksepsjonelle kunstsamlingen som familien hadde. Charles III har dermed en viktig ære for starten på denne samlingen. Farnese var en viktig og gammel fyrstefamlie i Roma der også en av familiemedlemmene endte opp som pave. Det var denne paven – Paul III – som startet denne samlingen og han gjorde det via et edikt som sørget for at han fikk rettigheter til utgravninger. Hans og familiens samling ble den mest berømte samling fra antikken i Roma.

Det arkeologiske museet i Napoli er noe av det mer imponerende jeg har sett av museum og er spekket med verdifulle statuer, mosaikker og mye mer. Det er et «must» å besøke det når man er i Napoli og gjerne knyttet til et besøk også i Pompeii og Herculaneum. Museet bygningsmasse er resultat av mange utvidelser.

Jeg besøkte museet 22. november 2017

Farnese samlingen:

Farnese-samlingen: Venus Kallipygia. Ble funnet under utgravningene av Domus Aurea i Roma og har stil fra hellenistisk periode. Statuen forestiller romerske Venus (gresk Afrodite) som etter badet snur seg og beundrer sitt eget speilbilde i vannet.
Samme som over
Farnese-samlingen: Farneses Hercules. Ble funnet under utgravningene av Caracalla-badene. Denne skal igjen være en kopi av en kolossal-statue i bronse kalt Hercules hviler av Lysippus av Sicyon.
Farnese-samlingen: Farnese oksen. Dette er en stor statuegruppe som viser en myte om Dirce – kona til kong Lykos av Thebes – som blir straffet. Dette er en av de mest imponerende skulpturene vi har fra antikken og ble funnet ved Caracalla-badene. Dette funnet er på høyde med funnet av Lacoon-gruppen som utgjør det første objektet i Vatikanets museum.
Samme som over
Farnese-samlingen: Artemis fra Artemistemplet i Efesos. Dette er en kopi fra den romerske antikken. Imponerende og detaljert arbeid.
Samme som over
Farnese-samlingen: Farnese Atlas. Kopi av original fra hellenistisk periode. Antakelig funnet på Trajans forum i Roma. Atlas var en titan som ble straffet av Zevs på den måten at han skulle holde verden oppe på sine skuldre.
Afrodite av Capua. Hun skal holde foten sin på Ares hjelm. Ares er krigens gud i gresk mytologi. Afrodite skal videre speile seg selv i det antatte skjoldet hun skal holde. Dette skal være en kopi av en opprinnelig gresk bronsestatue.
Samme som over

Fra utgravningene i Herculaneum:

Herculaneum var bedre bevart enn Pompeii og var vel heller ikke utsatt for gravplyndringer. Det ble funnet uvurderlige skatter i form av statuer som nå er utstilt i museet. Bare i Villa Papyri i Herculaneum ble det funnet over 65 bronsestatuer og 28 i marmor i tillegg til mengder av papyrusruller. Det har vært lange diskusjoner om hvem som kunne være eieren av en slik villa – uansett må det ha vært en av de aller rikeste i Roma. Antakelig en konsul.

Statue av M. Nonius Balbus – fra Herculaneum. Romersk senator
Herculaneum: Løpere fra Villa Papyri
Herculaneum: En av de fem døtrene av Danaus fra Villa Papyri. I gresk mytologi konge av Libya.
Herculaneum: Hermes hviler – fra Villa Papyri. Hermes var i gresk mytologi gudenes budbringer.

Pompeii

Pompeii: Portrett av bakeren Terentius Neo og kone fra huset Terentius Neo. Dette er et av svært få malerier fra den romerske antikken av «vanlige» samtidige folk. Brukes ofte i historiebøker.
Et av de mange imporende håndtverk i museet fra antikk tid
Inngangen til museet
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Alle kommentarer
    FØLG MEG PÅ
    © 2022 Dannelsesreiser
    Design og utvikling av Finalize IT
    Bli varslet når nye reiser blir lagt ut