Museo Egizio – Egyptisk museum

Det egyptiske museet. Sarkofag til Ibi (Hovedmester for Guds kone Amun) En av de svært mange enestående skulpturer i museet.

Kongehuset Savoi i Torino begynte å samle egyptiske antikviteter for allerede 400 år siden. Senere ervervet de andre samlinger og museet ble etablert. Museet skal han den største samlingen av gammel egyptisk kunst utenfor Egypt selv. Det er et imponerende museum som er fornyet og godt organisert. Det anbefales – også fordi det er utført slik at det framstår visuelt veldig tiltalende.

De har også et betydelig antall objekter med hieroglyfer som er den gamle billedskriften i Egypt. Det opprinnelig egyptiske ordet for hieroglyfer (hieroglyf er et gresk ord) skulle bety noe slikt som gudenes ord. Detter billedskriftspråket var i bruk i rundt 3 000 år. Franskmannen Champollion (1790-1832) dechifrerte språket i 1822 og da kunne plutselig samlingen i Torino «snakke». Han gjorde dette v hj a Rosettasteinen som i dag står i Britisk museum. Og året etter startet han å studere hieroglyfene i nettopp det egyptiske museet i Torino som hadde tusenvis av objekter med hieroglyfer.

Jeg besøkte museet 7 februar 2017.

Noen av objektene som er ustilt

Mensa Isiaca. Antakelig laget i det 1. århundre i Roma for å ære guden Isis. Laget i bronse, kopper, sølv med hiroglyfer i egyptisk tradisjon. Isis var en gudinne som symboliserte kongemakten og bandt sammen det jordiske med det hinsidige. Isis fikk sin egen kult i Romerrike.
Detaljer av Mensa Isiaca. Er berømt for sin kvalitet.
Stele til Meru (Stele er minnestein). Rundt 4 000 år gammel fra det 11. dynastiet. Laget for en sentral person i administrasjonen og hans familie.
«The book of the dead» – laget i Ptolomaic periode. En slags beskrivelse av dødsritualer eller begravelsesformer og noe som ble lagt ved i graven til instruksjoner for etterlivet.
Detaljer fra boka
Statue av prinsesse Redji – fra ca 2 500 fvt. Da antatt å være fra den gamle kongedømme. Typisk for den tid med kort nakke og stor parykk. Laget i en form for hard granitt (granodioritt) Rosettasteinen er laget i samme stein.
Detalj
Massiv stor sarkofag fra det gamle kongedømme – ca 2 500 fvt. Tilhørende en prins kalt Duaenre.
Gjenstander fra grav i det 11. dynastiet rundt 2 000 år fvt. Alle disse små figurene skulle være hjelp i det hinsidige for å leve.
Figurer som viser brødbaking
Statuen av Pendua og Neferati fra det 19. dynasti – ca 1 200 år fvt. Antakelig tilhørt et kapell.
Detaljer
Fra museets store samling av «kister» for mumier.
«The book of the Dead of Kha». En papyrus med magiske tekster og bilder til hjelp å overleve i det hinsidige – for å vinne evig liv
Imponerende sarkofager fra sen periode – 26. dynasti – ca 600 fvt. Høy kvalitet på håndverket. Laget av hard sandstein. Kalt Gråvakke på norsk.
Sarkofag for Gemenefherbak – en minister.
Sphinx fra det nye kongedømme ca 1 300 fvt. Sphinx kunne framstille både en gud og en farao. Et ansikt kombinert med et dyr – løve – for å vise styrke.
Statue av Ramesses II fra det 19. dynastiet. Antatt å ha levd fra 1 303 til 1 213 fvt. Ramesses II eller Ramses II er ofte holdt for å være den største farao av alle i det nye kongedømme som var Egypts mektigste periode. Han førte en rekke suksess-rike kriger. Han tok over som farao som tenåring og regjerte i over 66 år.
Ramses II er også den farao som beseiret det som ble kalt havfolkene. Havfolkene kan være årsaken til at mye av Middelhavets sivilisasjoner gikk under rundt 1 200 år fvt og man gikk inn i det som ble kalt de mørke århundre. Havfolkene klarte da ikke å ta Egypt. Det var kanskje Ramses II som sto for utdrivelsen av jødene fra Egypt.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Alle kommentarer
    FØLG MEG PÅ
    © 2022 Dannelsesreiser
    Design og utvikling av Finalize IT
    Bli varslet når nye reiser blir lagt ut