Markuskirken (Basilica di San Marco in Venezia)

Markuskirken eller Basilica di San Marco er den viktigste kirka i Venezia og ligger ved Dogepalasset og den store plassen utenfor er oppkalt etter kirken – Markusplassen. Arkitekturen er typisk bysantisk og kirken er bygd i perioden 1060-1100 med senere tilbygg. Dette skal være den tredje kirka som står på samme sted.

Årsaken til at kirken er tilegnet Markus var at byen røvet til seg liket til helgenen Markus fra Alexandria i år 828. Byens prestisje økte også med dette tyveriet. St Markus er også skytsengel for Venezia. Evangelisten Markus er forfatteren av Markusevangeliet i bibelen og han var følgesvenn med Peter og fulgte også Paulus på hans første reise. Markus regnes forøvrige som den første pave av Alexandria av den koptiske kirke.

Dette er en basilika som normalt betyr at det er en avlang kirke med flere skip – normalt tre skip der midtskipet er høyere. Slik som f.eks. Nidarosdomen. Denne byggeskikken stammer fra grekere og romere. Men det kan også gjerne bety i tillegg eller kort og godt at kirken har en spesiell funksjon slik som en patriarkalbasilikaer som vil si at det er sete for en patriark.

De som bygde kirken brukte Apostelkirken og Hagia Sofia i Konstantinopel som forbilde. Formen ligner på greske kirker og den har korsform, men ikke helt likearmet. Man sier gjerne at formen på kirka forteller hvor sterk knytningen mot Konstantinopel var i og med at i Italia var det den rektangulære formen som gjaldt for kirker. Kirken har elementer fra bysantisk arkitektur, romanesk innflytelse og også muslimske elementer. I senere fase kom også det gotiske. Kirken har hele fem kupler. Innvendig er kirken mest italiensk. Over hovedinngang er det fire bronsehester som kanskje opprinnelig stammer fra Trajans triumfbue. I dag er det kopier da originalene er tatt inn på museum. Venetianerne forsynte seg godt med elementer fra andre kirker og steder og tok med til Venezia. Antakelig er mye hentet fra kirker i Konstantinopel, noe fikk de sikkert grunnet at de hadde bidratt til korstogene.

Innvendig er kirka svært rikt dekorert slik som gjerne italienske kirker er. Det er enormt med mosaikk som er lagt over mange hundre år. Mye av mosaikken er gullbelagt eller ser ut som gull. Det er også mengder av mesterverk som er designet av de store venetianske malerne slik som Titian, Veronese osv.

Utvendig et av hjørnene som viser overfloden av dekorasjoner og utsmykninger

Utvendig fresko i en av inngangene til kirka. Legg merke til hodeplaggene som er østerlandske
Fra et av sideskipene
Eksempel på mosaikken i taket som er overdådig. I og med at mange neppe var skriveføre den gang så kunne man «se» bibelen og fortellingene på veggene i kirken
Kuppelen som har skapelsen om motiv
Kristus Pantokrator (allherskeren) i en av kuplene.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Alle kommentarer
    FØLG MEG PÅ
    © 2022 Dannelsesreiser
    Design og utvikling av Finalize IT
    Bli varslet når nye reiser blir lagt ut