Lisboa

Vi besøkte Lisboa fra 18. til 19. november 2022

Lisboa er hovedstaden i Portugal som igjen er en av de eldste statsdannelsene i Europa. Portugal oppsto som selvstendig stat under «reconquista» som er betegnelsen på gjenerobringen av Den iberiske halvøy fra maurerne mellom 718 og 1492. Portugal har sin offisielle opprinnelse som by den 24. juni 1128. Siden 1200 har Portugal stort sett hatt de samme grensene som det har i dag. Det bor drøyt 10 millioner i landet og har i de siste århundrene vært et av de fattige landene i Europa grunnet få naturressurser. Gjennom 1900-tallet var det mange portugisere som utvandret på jakt etter arbeid i andre land.

I gammel tid oppsto det både føniske og greske handelsstasjoner ved munningen av elva Tejo der Lisboa ligger i dag. Etter de puniske kriger kom hele den iberiske halvøy inklusive Portugal under romersk kontroll og ble en provins i Romerriket.

Portugal ble Europas første kolonimakt og det portugisiske imperiet ble et av verdens største fra 1400-tallet. Dette har sammenheng med Henrik Sjøfareren som etablerte en sjømannsskole i Sagres der ekspedisjoner ble forberedt og planlagt. I og med at det Osmanske riket hadde monopolisert handel østover bare for arabere og da blokkert for andre europeiske land, ble det naturlig for portugiserne å seile langs Afrikas vestkyst og etablere handelssteder der. Og i 1488 rundet et skip for første gang Kapp det gode håp. Dette ledet Portugal til å etablere kolonier i Brasil og i Det indiske hav. Etableringen i Det indiske hav skjedde gjennom Vasco da Gamas ekspedisjon i 1497-1499 som gikk rundt Kapp det gode håp og da til sør for Goa i India. Kolonisering av Goa skjedde litt senere i 1510. Portugals suksess skapte bekymring og inspirerte Spania til å gjøre det samme. Etter hvert ble Spania mektigere og Portugal kom inn i en nedgangstid på slutten av 1500-tallet.

Ved utløpet av Tejo der Lisboa ligge viser arkeologiske funn at det antakelig har vært en fønisk handelsstasjon der fra rundt 1300 fvt. Det er i så fall svært tidlig hvis det skulle stemme? Navnet Lisboa kan ha fønisk opphav og bety noe slikt som trygg havn. I følge gresk mytologi var det Odyssevs som grunnla byen på sin lange ferd tilbake fra Troja hjem til Ithaka.

I 1108 ble Lisboa raidet og okkupert av norske korsfarere ledet av Sigurd Jorsalsfare på vei til Det hellige land. Visstnok okkupert i flere år.

Lisboa ble gjort til hovedstad i 1255 av Kong Dinis og etablerte et av de første universitetene i Europa i 1290. Under de store oppdagelsesekspedisjonene til Portugal ble Lisboa Europas største havneby. Fra Lisboa startet da Vasco Da Gama i 1497 ekspedisjonen som fant sjøveien rundt Afrika til India. Krydder, sukker, tekstiler og slaver ble ført i store mengder inn til Lisboa. Etter at Spania okkuperte Lisboa fra 1580 sank betydningen til Lisboa.

I november 1755 ble Lisboa rammet av tre voldsomme jordskjelv. Dette var under høymessen og mange omkom i kirkeruinene. Minst 13 000 mistet livet. Under 2. verdenskrig var Lisboa en av få nøytrale havner og mange rømte fra Europa via Lisboa. Den som har sett den kjente filmen Casablanca fra krigen husker at Ingrid Bergmann som spilte norske Ilsa, skulle til Lisboa med fly fra Casablanca.

I april 1974 startet nellikrevolusjonen i Lisboa som førte til demokrati i Portugal. I 1988 oppsto det en voldsom brann i byen som la et område lik 8 fotballstadioner i ruiner. I senere tid har Lisboa blitt et populært sted for grundere og byen har blitt et hipt sted for mange. Det er lett å se på butikker, matbutikker og restauranter.

Lisboa er en sjarmerende by og en må ta den trikken som fører deg gjennom de gamle byområdene gjennom trange gater. Vi snakker om trikk nummer 28. Samtidig som du får sett mye av byen så får du også utsikt over resten av byen hvis du hopper noen steder. Vi tok trikken ganske umiddelbart da vi kom dit – anbefales. Det er selvsagt mye mer å se enn det en rekker i løpet av et døgn. Det er en betydelige mengde historie knyttet til denne byen som en forstår.

Et av de kjente landemerkene er «Rua Augusta Arch» eller «Arco da Rua Augusta» på portugisisk som er en historisk minnebue eller monument bygget ca på 1870-tallet som minne om de voldsomme jordskjelvene alle de liv som gikk tapt, og at byen igjen var bygd opp. En av statuene på toppen er av Vasco da Gama som må Portugals «største sønn». Denne minnebuen ligger ved «Praca do Comerico» som et stort torg som vender ut mot havna og sjøen. Kalles også slottsplassen da det var et slott mot plassen som ble ødelagt under jordskjelvene i 1755. I dag ligger mange av departementene rundt denne plassen.

Vi kom en fredag og de var utrolig mye folk ute på kvelden – flott å gå rundt å se på det som skjer og føle på et vibrerende byliv med masse unge mennesker.

«Arco da Rua Augusta» ble bygd på 1870-tallet til minne om de kraftige ødeleggelsene i Lisboa grunnet jordskjelvene 1. november 1755 og at byen var ferdig gjenoppbygd. Jeg står på det store torget «Praca do Comercio».
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Alle kommentarer
    FØLG MEG PÅ
    © 2022 Dannelsesreiser
    Design og utvikling av Finalize IT
    Bli varslet når nye reiser blir lagt ut