Italica – antikk romersk by

Jeg var innom Italica 19. november 2019. Den ligger rett nord for Sevilla og er primært en arkeologisk park eller utgravningsområde.

Under den 2. punerkrig (krigene mellom Roma og Karthago) så tapte Karthago Spania eller retter sagt den iberiske halvøy. Det var den verdige motstanderen til Hannibal, Romas general Publius Cornelius Scipio Africanus som beseiret Karthagos styrker i Spania. Scipiop Africanus er en av de virkelig store hærførerne i historien og det var nettopp han som grunnla Italica rundt år 206 fvt for å bosette romerske soldater som enten var såret eller pensjonerte. Som navnet sier så henviser det til dens italienske bakgrunn.

Byen er senere mest berømt for at dette er den romerske keiseren Trajans fødested. Trajan var en av de fem store eller gode keisere – og kanskje den største av Romas keisere.

En annet forhold som var viktig med Italica var at det skal ha vært den første faste bosetningen av romere utenfor Italia. Det var nettopp punerkrigene som førte til at Roma for første gang dro ut av fastlandet for å krige og erobre. Bakgrunnen for at de dro ut var et ønske fra romerske leiesoldater på Sicilia som kanskje med god grunn fryktet at karthagerne skulle gå til angrep der de holdt til øst på Sicilia i Messina. Dette ble opptakten da til tre voldsomme kriger mellom Roma og Karthago der Karthago til slutt ble lagt i ruiner i den tredje krigen.

Italica ble med tiden større grunnet at de romerske soldatene fikk barn med innfødte kvinner, men også at det kom romere flyttende ned til dem. Trajans adoptivsønn Hadrian som ble neste keiser og som selv kom fra Spania og kanskje nettopp også Italica (?), sørget for at byen ble tatt godt vare på og ble utviklet. Hadrian sørget for betydelig byggeaktivitet og byen fikk en høy standard med blant annet underjordisk kloakk. Det ble også bygd en 37 km lang akvedukt for å sikre vann til byen til fontener, bad, drikkevann også videre.

Som mange andre antikke byer ble Italica et slags «steinbrudd» for nye bygninger i nærliggende byer og til og med en dam over elva ble demt opp med stein fra bymurene rundt Italica. Etter mye engasjement fra reisende og historieinteresserte ble byen fredet i år 1912. Før det og da under Napoleons okkupasjon ble det vedtatt beskyttelse av denne antikke byen. På tross av at man forsynte seg godt av byen for noen hundrede år siden så er den godt bevart og en viktig kilde til hvordan romere levde for 2000 år siden. Det har faktisk vært betydelig utgravninger i de siste årene også.

Amfiteateret var et av de største i Romerriket i sin tid – kanskje tredje størst med en kapasitet på 25.000 tilskuere. Det ble også bygd mange store og kostbare bygninger med svært dekorative mosaikker. I og med at Trajan var herfra ble det også bygd et tempel til hans ære, som selvsagt ble bygd under hans etterfølger Hadrian.

Italica er et veldig pent arkeologisk området å besøke. Jeg kan lett se for meg at dette må ha vært en idyllisk by i antikken og fredfylt for de soldatene som ble skadet under den 2. andre Punerkrig og ble bosatt her i den hensikt at de skulle få det bra resten av sitt liv.

Fra området rundt amfiteateret
Fra tunnelene under amfiet
Typisk Venus-statue
Veldig flott området – tatt godt vare på
Inne i amfiteateret – underjordiske ganger og tunneler – avansert slik som også Colosseum i Roma er
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Alle kommentarer
    FØLG MEG PÅ
    © 2022 Dannelsesreiser
    Design og utvikling av Finalize IT
    Bli varslet når nye reiser blir lagt ut