Dogepalasset

Dogepalasset er det mest kjente bygget i Venezia, et av verdens mest berømte palass og er overdådig utført. Det viser både rikdommen til Venezia og hvordan man skulle framvise makt og imponere tilreisende. Jeg har knapt sett mer storslagne takmalerier i mektige saler. Mange av disse er utført av den kjente maleren Tintoretto og flere av Venezias andre kjente malere. Det å komme som utsending og bli mottatt i disse salene måtte gjøre stort inntrykk. Palasset hadde flere funksjoner. Det kalles Dogepalasset for at det var residensen til den valgte Dogen, men det var også administrativt sentrum og rettsbygning. I mange hundre år var det også fengselsceller i kjelleren på palasset, men disse ble etter hvert flyttet eller utvidet til bygget på andre siden av kanalen og dermed ble også «Sukkenes bro» bygd på 1500-tallet antakelig. Dette var broen fangene måtte gå over for å komme ned i fengselscellene i nabobygget og for mange fanger var dette siste gang de så dagslyset.

Det første bygget ble påbegynt på 800-tallet av noen av de første dogene. Da var det i bysantisk stil, men det har blitt ødelagt en rekke ganger av brann. I det 10. århundre ble det meste at det opprinnelige palasset ødelagt i en stor brann og man finner vel ikke så mange rester av det opprinnelig i dag. Mange branner har ledet til nye stiler og at arkitektoniske stiler har blitt blandet. Større branner var i 1483, 1547 og 1577. Siden er palasset holdt formen sin. På 1900-tallet tok den italienske stat over og startet en storstilt renovering av palasset. Man sier gjerne at bygget er i veneziansk gotikk i dag.

Den eldste delen i dag er fra 1400-tallet og vender mot lagunen. Bygget er i dag formet som en hestesko og et stort indre atrium der den fjerde siden er Markuskirken.

Dogepalasset utvendig med kolonnadene det særegne uttrykket – venetiansk gotikk – med inspirasjon fra øst
Det indre atrium i Dogepalasset
Et av de mange rikt dekorerte tak
Massive ildsteder
Det er dekorasjoner over alt – ingen ting er overlatt til tilfeldighetene.
Den største salen er på 53 x 25 m og var et av Europas største rom i sin tid. Denne salen – «The great council chamber» er mektig dekorert og spesielt i taket. Imponerende å komme inn her.
Maleriet viser en mottagelse av en utsending som ankommer Markusplassen. Måtte være en fabelaktig opplevelse den gang
Fengselslivet var ingen fornøyelse
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Alle kommentarer
    FØLG MEG PÅ
    © 2022 Dannelsesreiser
    Design og utvikling av Finalize IT
    Bli varslet når nye reiser blir lagt ut