Delfi

I den greske antikken var Delfi verdens sentrum. Navnet kan bety noe slikt som livmor eller indikere at der dyrket man Gaia – den store jordgudinnen. Gaia var opprinnelsen til alt. Før henne var det kaos – noe som i antikken betydde at det var ingenting.

Myten vil ha det til at den greske guden Zevs – den viktigste av alle – sendte ut to gyldne ørner fra hver sin side av verden og ørnene møttes i Delfi. Dermed ble dette sentrum. Dette er også den viktigste helligdommen for den allsidige guden Apollon. I følge myten så drepte Apollon slangen Python her for å beskytte jordens navle. Fra arkaisk tid så var Delfi kjent som det viktigste orakel både for den greske verden og for land utenfor. Den posisjonen holdt seg inn i romersk tid. Og det er gjerne oraklet vi i dag forbinder Delfi med, men det var også stedet for de Pytiske leker fra antakelig 700-tallet fvt. Ble avholdt hvert 4 år slik som de olympiske leker i antikken.

Jonisk søyle i Delfi

Jeg besøkte Delfi i mars 2017 på en reise rundt i Hellas. Jeg leide bil ved flyplassen i Athen og kom etter hvert til stedet Delfi som ligger høyt oppe i fjellsiden. Kjørte langs krokete, trange veier og det slo meg hvor avsides Delfi lå i dag. Og hvor avsidesliggende måtte dette stedet ikke være i antikken? En grunn til at Delfi ble det mest berømte av alle orakel var kanskje at det tidlig i arkaisk tid – kanskje 1000 år fvt – så var det kjent for en fjellsprekk det kom røyk ut av og som fikk prestinnene i en transe der de så ble sannsigersker. Senere ble dette da sikkert til sibylle eller prestinne kjent som Pythia.

De som kom til Delfi for å søke råd stilte spørsmålet til prestene som så spurte Pythia som i transe ga et svar som kun prestene kunne fortolke. Det var svært dyrt å søke råd i Delfi og pengene eller gavene ble brukt til både å bygge opp Delfi, men også til å ha representanter eller en form for ambassadører rundt om i den greske verden. Med andre ord så var Delfi godt orientert om det som skjedde rundt omkring i «verden». Noe som garantert kom godt med når de skulle avgi råd til tilreisende bystater som gjerne spurte om de skulle gå i krig, opprette kolonier eller treffe andre viktige beslutninger. Oraklet var også kjent for å gi tvetydige råd. Mest berømt i så måte er den styrtrike kongen Krøsus av Lydia som spurte oraklet om han skulle erobre Perserriket. Svaret var at da ville et stort rike gå under. Krøsus tolket det positivt og han gikk til krig og som sant var så gikk et stort rike under – nemlig Krøsus sitt.

Restene til templet til Apollons ære
Dette lille «templet» var skattkammeret til Athen. Athen som andre greske byer forærte Delfi rikdommer og kunstverk i form av statuer. Delfi var i velmaktsdager svært rik grunnet at det kostet å bruke oraklet og dessuten var dette en viktig helligdom
Teateret i Delfi
Inngangen til Delfi og museet
Vognkjøreren fra Delfi som står i museet. Antakelig en del av en stor skulptur som også hadde vogn og hester. Kostbart å lage den gang.

Delfi ble både plyndret av blant annet romerske keisere som tok med seg de enorme samlingene av statuer og mer, og så senere rammet av kraftige jordskjelv som ødela helligdommen. Etter hvert bygde lokalbefolkning en by oppe på ruinene. På 1800-tallet fikk franske arkeologer lov til å drive utgravninger etter at de først hadde gitt de fastboende en ny liten by. I dag er dette et av de største turistmålene i Hellas og det er godt tilrettelagt for det.

I museet er den mest berømte gjenstanden en vognkjører i full størrelse. Antakelig har den vært del av både vogn og hester. Måtte ha vært en enormt kostbart kunstverk den gang – antakelig gitt som en gave eller til minne om en som vant i de Pytiske leker. Alle store byer i antikken hadde antakelig skattkammer i Delfi og ga statuer og annet til oraklet. Det sies at den romerske keiseren Nero tok med seg 500 statuer til Roma. På det arkeologiske området er det Apollontemplet som er det sentrale. Det er kun rester igjen i dag. Det er også et teater som var viktig. Over Delfi hadde de også en stadion til lekene, men jeg kom ikke inn der da jeg var på besøk.

Jeg med Apollon-templet nedenfor
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Alle kommentarer
    FØLG MEG PÅ
    © 2022 Dannelsesreiser
    Design og utvikling av Finalize IT
    Bli varslet når nye reiser blir lagt ut