Cefalu – katedralen

Besøkte Cefalu 10. november 2021.

Cefalu (Cephaloedium i antikken) ble grunnlagt av antikkens grekere som de fleste byene på Sicilia, men det er usikkert når. Navnet er antakelig avledet fra et gresk ord for hode – kanskje grunnet fjellet som stikker fram. De første kildene om byen kommer fra Karthago fra et felttog i 396 fvt. Himera er omtalt mye tidligere og det kan hende at Cefalu var en festning på den tid tilhørende Himera da det tidligere ble skrevet at det var kun Himera som var by på den kanten den gang. Himera ligger vest av Cefalu og heter i dag Termini Imerese. Cefalu stod periodevis på god fot med Karthago. Under den 1. Punerkrig (264 – 241 fvt) ble byen angrepet av romerne og kraftig redusert, men den senere Cicero beskrev byen som blomstrende (Cicero var der i år 70 fvt). Under det bysantiske styret ble byen flyttet ut til odden. Araberne tapte byen til normannere i 1063 og i 1131 flyttet Roger II befolkningen til foten av fjellet der det var en utmerket havn, og samtidig begynte byggingen av den nåværende katedralen. I dag er det nettopp katedralen som er det store trekkplasteret for turister.

Katedralen i Cefalu eller «Duomo di Cefalu».

Bilde tatt fra strandpromenaden – vi ser de normanniske tårnene til katedralen i bakgrunnen

Katedralen i Cefalu er et av de definitive mesterverkene fra normannisk tid. Tårnene ruver i byen som sommers tid er en ferieby grunnet den flotte stranda og fine gamlebyen. Grunnet det skrånende torget foran katedralen der den ligger øverst så ruver den enda mer. Årsaken til at katedralen ble bygd skyldtes at Roger den andre holdt på å forlise utenfor Cefalu på vei fra Salerno til Palermo (?). Han berget seg i land i Cefalu og lovte herren å bygge en katedral her som takk. I følge Roger II var det Gud selv som hadde berget han. Dagen etter at Roger var kronet som konge av Sicilia ba han sine muslimske arkitekter om å planlegge kirken.

Katedralen ble påbegynt i 1131 og ble ferdig i 1240, og er i normannisk stil eller sicliansk-romansk stil. Den ble innviet i 1267. Den er godt bevart og godt restaurert. Den har sammenflettede spissbuehvelv og spissbuevinduer. På hver side av fasaden er massive tårn (normanniske tårn) og en normannisk portal med tre hvelvåpninger. På tårnene finner vi det som på engelsk heter «mullioned windows» som er vinduer med en vertikal søyle. Katedralen har en halvsirkulær apsis mot øst. Gulvet i kirken har form som et latinsk kors, og det er tre skip delt opp med antikke søyler. Mosaikken i apsis og en nisje i koret er bevart. Disse er det mest bemerkelsesverdige med katedralen og vakre eksempler på kunst fra normannisk periode – antatt fra 1148. Og det er spesielt Kristus Pantokrator i apsen som er berømt og gjør inntrykk når du går inn i kirken. Kristus Pantokrator er fremstillingen av Kristus om allherskeren. Kristus framstilles som skaper, frelser og dommer og har en glorie rundt hodet. Høyre hånd viser en velsignelsesgest. Hånden viser tre fingre som symboliserer treenigheten mellom to kryssede fingre som symboliserer døden på korset og hans to naturer. Boken i venstre hånd symboliserer Guds lov.

Mange mener at mosaikken av Kristus er det fineste Sicilia har av bysantisk kunst. Det er både utforming og fargeglansen som gjør mosaikken berømt. Under Kristus har vi Maria og fire erkeengler. Dette er kanskje noe av det beste av bysantisk kunst overhodet. Arealet av mosaikk skal være på rundt 60 000 kvadratfot eller rundt 5 500 kvadrat meter. Alt tyder på at det er kunstnere fra Konstatinopel som har utført arbeidet. Man tror også at de som har jobbet her har også jobbet med Capella Palantina i Palermo og kanskje senere i Monreale. I og med Konstantinopel brukte gresk så er det meste av bokstaver og symboler greske. Men boken som Kristus holder opp har både gresk og latinsk tekst som er tatt fra Johannes 8:12 som sier noe slikt som: Jeg er lyset i verden. Han som følger meg vil ikke vandre i mørket, men vil ha livets lys.

Bysantisk kunst er stort sett mosaikk eller flat kunst, ikke så mye skulpturer eller relieffer. Selv om de kanskje skulle ha vært inspirert av den antikke greske kunsten så er bysantisk kunst noe unaturlig. Det er mye gull og glorie rundt hellige personer. Hvorfor det er slik har jeg ikke noe god forklaring på. Det antydes at man forlot det helt naturalistiske til fordel for mer symbolaktig kunst, men om det var tilsiktet eller ikke er ikke godt å si. Det som sies er at Kristus-figuren i Cefalu er mer naturlig enn de i Monreale og Capella Palantina. Vi kjenner ikke noe navn på kunstneren eller kunstnerne, men disse var svært dyktige folk.

Over apsen ser vi det berømte bysantiske mosaikkbildet av Kristus Pantokrator (allherskeren)

Katedralen ble restaurert i 1559 og også i 1859-62. Men mosaikken av Kristus Pantokrator i apsen er original, samt en i koret. Før katedralen ble bygd var det en kirkegård her med jord fra Jerusalem da man trodde jord derfra var bedre for mumifisering – blant annet. Katedralen er på UNESCOs liste.

Katedralen er en av 9 bygninger som inngår i «UNESCO World Heritage Site, Arab-Norman Palermo and the Cathedral Churces of Cefalu and Monreale». Roger II og hans hustru ble gravlagt i sarkofager her, men disse ble senere flyttet til Katedralen i Palermo.

Roger II (1095-1154) – han styrte fra 1105 og fram til 1154. Se Siclias historie.

Normannisk arkitektur er betegnelse for typer av romansk arkitektur som stammer fra normannerne der de styrte på 1000 og 1100-tallet. Vi finner den ikke bare på Sicilia, men også selvsagt i Normandie og England som ble tatt av normannerne. Det var Vilhelm Bastarden (Vilhelm Eroberen) som invaderte England og vant slaget ved Hastings i 1066. Normannerne som invaderte England var ikke lenger vikinger selv om deres forfedre var det. Det var en fransk føydal kultur som overtok England og senere Wales og Skottland.

Vilhelm vant over Harald Godwinson som før Slaget ved Hastings kom fra Slaget ved Stamford Bridge der han vant over blant annet Harald Hardråde som ble drept i det slaget. Harald Hardråde ble senere begravd i Mariakirken i Trondheim.

Andre ting i Cefalu:

Vaskehuset fra Middelalderen – klesvask

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Alle kommentarer
    FØLG MEG PÅ
    © 2022 Dannelsesreiser
    Design og utvikling av Finalize IT
    Bli varslet når nye reiser blir lagt ut