Cádiz

Vi var der på dagstur 11. november 2022 og så bare en liten del av byen, men den ga et godt inntrykk. En vakker kystby med en flott promenade langs sjøfronten – anbefales å sette av god tid å vandre langs den. Bilder under fra deler av spaserturen vi tok langs sjøfronten.

Cadiz i Spania er en av Europas eldste byer som fortsatt er bebodd. Man tror byen ble «grunnlagt» eller oppsto rundt 1000 år fvt. av fønikere. Det er i det minste arkeologiske funn fra ca 800 fvt. som i dag er utstilt i Cadiz museum. Cadiz ligger sørvest i Spania og har alltid vært en viktig havneby. Kanskje var den en av de aller første på fastlandseuropa.

Det man tror er at Cadiz var det første «strandhogget» til fønikerne i fastlandseuropa og er derfor historisk interessant ut fra det perspektivet. Fønikerne var folkene fra Tyr (og området rundt) i dagens Libanon. Området ble kalt Kanaan i oldtiden og besto av mange byer. Det var fønikerne som etablerte Karthago som med tiden ble Romas mektige fiende. Men opprinnelige var nok ikke fønikerne krigerske. Det ser ut som de primært var et handelsfolk som etablerte seg vidt omkring rundt i Middelhavet og like utenfor (slik som Portugals kyst) grunnet at de var dyktige sjøfarere. Et annet navn på fønikerne var punere. Føniker er et greskt ord som henspiller på fargen purpur fordi fønikerne neste var alene om å utvinne den fargen som ble regnet som den mest fornemme fargen og brukt av kongelige. Puner er et tilsvarende latinsk ord. Utenom å være et handelsfolk og kjent for å utvinne purpur så var fønikerne først med å lage et konsistent alfabet som senere var grunnlaget for at grekerne laget det alfabetet som romerne foredlet til det som vesten bruker i dag. Konstruksjonen av alfabetet var en viktig hendelse i den vestlige kultur.

Cadiz museet: Sarkofager fra fønisk tid i Cadiz. Det var viktig at ansiktene utvendig på sarkofagene lignet for at den avdøde skulle få evig liv
Cadiz museet: Antatt å være ulike versjoner av den føniske gudinnen Fønika – laget av terrakotta.
Cadiz museum: Ulike bronsefigurer fra fønisk tid. Minner sterkt om kykladisk kunst og kanskje egyptisk fra den tid.
Vi ble fortalt at disse trærne ble tatt med fra Cuba av Columbus og i dag er de aldeles enorme rundt stammen. Hvorvidt dette er sant vet jeg ikke.

Cadiz ligger sørvest i Spania og er en del av Andalusia. På 1700-tallet var dette Spanias viktigste havn og hadde monopol på handelen mot Amerika sammen med Sevilla. Fønikerne kalte byen Gadir som antakelig betydde mur, festning eller tilsvarende. Som nevnt mener man at byen ble etablert rundt 1100 fvt, men de eldste arkeologiske funn er fra rundt 800 fvt. Mange ekspedisjoner i oldtiden startet her. «Hanno the Navigator» fra Carthago startet herfra og «oppdaget» vest-Afrika på 500-tallet fvt. Den berømte karthagiske general og hærfører Hannibal brukte byen som depot under hans regime på den iberiske halvøy. Dette før han gikk mot Romerriket.

Columbus seilte fra Cadiz på sin andre og fjerde tur. Mange av skattene som spanjolene tok hjem fra Amerika kom hit til havnen i Cadiz. Cadiz har også vært sentral i kamper mellom Spania og Storbritania / Nederland tilbake i tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Alle kommentarer
    FØLG MEG PÅ
    © 2022 Dannelsesreiser
    Design og utvikling av Finalize IT
    Bli varslet når nye reiser blir lagt ut