Algarve og Sagres

Vi var bodde på hotell i byen Alvor på Algarve-kysten fra 5. til 18. november 2022

Algarve er den sørligste regionen i Portugal med Faro som administrativt senter. Det bor rundt en halv million i denne regionen, men folketallet øker kraftig i ferietiden. Nede på Algarve finner vi også det sørvestligste punktet i Europa som heter Sagres. Algarve er primært kjent som et turistområde med flotte strender og fantastiske fjellformasjoner skapt av bølgene fra havet gjennom uminnelige tider.

Selv om Algarve i dag er mest kjent for sine vakre strender og turisme så er det også mye historie knyttet til dette området.

Som de fleste steder er det langs kysten av Algarve spor tilbake til eldre steinalder og da førhistorisk tid. Den spanske byen Cadiz var antakelig det første stedet fønikerne fra dagens Libanon kom til på den iberiske halvøy og bosatte seg. Fønikerne var opprinnelig et sjøfarende handelsfolk fra området som i dag er Libanon som opprettet handelsstasjoner rundt omkring i Middelhavet og man tror de kom til den Iberiske halvøy minst 1000 år fvt – kanskje før. Fra Cadiz etablerte de havner eller handelssteder langs Algarvekysten. Fønikerne etablerte også Karthago som lå i det som er dagens Tunisia. Etter hvert ble Karthago en selvstendig stormakt og ble Romas mektige fiende. Dette ledet til tre voldsomme kriger dem i mellom der Roma tilslutt vant.

Hannibal Barca som ble Karthagos mest berømte general og en av de største og mest sagnomsuste hærførere gjennom alle tider, etablerte havnen «Portus Hannibalis» enten i byen Alvor eller Portimao. Det var nettopp i Alvor vi bodde på et spahotell i november 2022 og jeg kan godt forstå at det var et godt havneområde. Etter at karthagerne hadde tapt den 2. puniske krig kom den iberiske halvøy under Roma og ble en provins i Romerriket. I perioden fra ca år 200 fvt til etter år 400 evt så er Algarve da under romersk styre og den romerske kultur overtar med latin osv. Det finnes i dag mange spor etter denne tiden i form av rester av romerske villaer, mosaikk og mer. På slutten av denne perioden hadde kristendom fått tak grunnet at keiser Konstantin bestemt rundt 313 evt at kristendom skulle tillates og kristendommen ble senere statsreligion.

Da det østromerske riket gikk under tok gotere/germanere over mye av makten og så kom maurerne (muslimer fra Afrika) til makten og Lagos (naboby til Alvor) ble tatt i 716 evt. Algarve kom igjen under kristen kontroll på 1200-tallet. Dette var i perioden hele den Iberiske halvøy ble tatt tilbake fra maurerne (prosessen ble kalt Reconquista – betyr gjenerobring). I 1249 ble Faro tatt tilbake. Faro var den viktigste byen i Algarve også den gang. Fra da av utropte Alfonso III seg til konge av Portugal og Algarve.

På 1400-tallet dukket det opp en mann som hadde helt avgjørende betydning for Portugal og Europa. Henrik Sjøfareren (1394-1460) var en portugisisk prins kjent for å ha støttet og planlagt portugisiske ekspedisjoner langs Afrikas vestkyst. Han ble guvernør over provinsen Algarve. Han var før det også i Nord-Afrika og ble kjent med de store karavanene som kom gjennom Sahara-ørkenen med gull, elfenben og slaver. Det var disse rikdommene som gjorde at han ønske å finne sjøveien dit der de kom fra. Henrik etablerte en sjøfartssenter i klosteret ute på Sagres om er det sørvestligste punktet i Portugal og Europa. (Det er litt uenighet om det var på Sagres eller kanskje heller i Lagos.)

Slik startet portugisernes arbeid med å kartlegge kysten av Afrika som da senere ledet til Vasco da Gama (1460-1524) sin reise rundt Kapp det gode håp som så resulterte i at han nådde det indiske hav og Goa i India. Det skjedde i året 1498. Dette ble jo starten på nye handelsruter og enorm trafikk fra Europa mot det indiske hav. Og så kom også kolonialiseringen. Uten Henrik sjøfareren ville det helt sikkert tatt lengre tid før man kunne runde Afrika og så seile mot det indiske hav. Hans bidrag eller hans ekspedisjoner kartla vinder og strømninger i havet, noe som var helt avgjørende for å komme videre med oppdagelser via seilskipene. Slik erobret portugiserne også Madeira og Azorene, og de kom mye lengre sør langs vestkysten av Afrika. Navnet sjøfareren kom fra en historiker på 1900-tallet.

Jordskjelv i 1722 og 1755 samt påfølgende tsunami, ødela mange av byene langs Algarve. Faro berget bra. Det tok lang tid før kysten kom seg etter dette.

Kork har lenge vært et viktig produkt fra Portugal og spesielt fra Algarve. Det sies at 50 % av verdens korkproduksjon kommer fra Portugal. Allerede på 1400-tallet var kork svært viktig fordi den råtnet ikke.

Turismen startet rundt 1960 og det var spesielt engelskmenn som kom til å begynne med. Området kan skilte med unik mat, arkitektur i tillegg til strendene og de fantastiske fjellformasjonene. Og det er mildt og godt klima som er populært for turister. Turismen har blitt viktig for økonomien i området. Når vi var der ble vi klar over at det hadde bosatt mange digitale nomader i området grunnet klima, skjønnheten og rimelig levesett. Digitale nomader er de som jobber for selskaper lokalisert helt andre plasser, og de trenger ikke annet enn en laptop for å kunne utføre jobben sin. Selv så tok jeg møter digitalt og gjorde noe arbeid når vi bodde på spahotellet. En helt grei måte å leve livet på 🙂

Under noen bilder jeg/vi tok på kysten av Algarve – fascinerende vakkert.

Fra havna i Alvor – kanskje var det her Hannibal etablerte en havn i sin tid – Portus Hannibalis
Meg selv ute på Sagres som er Europas sørvestligste punkt. Det var kanskje her Henrik Sjøfareren startet en sjøfartsskole som ble grunnlaget for at man kunne gjøre de reisene med seilskip til andre kontinenter.
Solnedgang i Atlanterhavet – Algarve – utrolig flott opplevelse
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Alle kommentarer
    FØLG MEG PÅ
    © 2022 Dannelsesreiser
    Design og utvikling av Finalize IT
    Bli varslet når nye reiser blir lagt ut